Zijn amandelen vegan?
Zijn amandelen vegan?
Wanneer mensen met choQola kennis komen maken, stellen sommigen de vraag 'is het vegan?'. Dan antwoorden wij dat we volgens rawfood werken en zo onbewerkte gezonde ingrediënten gebruiken die het lichaam voeden... en qua zoetmiddel hoort daar voor ons honing bij. Dat is voor vele vegans een no-go. Want honing wordt gemaakt door bijen en die zouden daar dan onder lijden.
Ik heb daar op zich mijn eigen idee over. Oké, er zullen altijd omstandigheden bestaan die niet zo diervriendelijk zijn. Maar indien de omstandigheden wel goed zijn, waarom zou je dan geen honing mogen gebruiken die de bijen maken? Ze eten niet alles zelf op.
Hoe meer bijen hoe beter
Verder ben ik zelfs voorstander om zoveel mogelijk bijen te 'kweken'. Ik ben voor imkers :-) Want we hebben bijen broodnodig om ons in onze voedselvoorziening te voldoen. En daar is een helpende hand nodig. Want bijen hebben het zwaar, niet zozeer door honing af te staan, maar ook door gebruik van pesticides. Dus mijn redenering is, hoe meer imkers, hoe meer bijen, hoe meer honing dat teveel is. Honing is trouwens een SUPER gezond product voor ons lichaam! Waarom zou je je dan niet voeden met de wonderen der natuur wanneer dat in harmonie met die natuur kan? Vooral de harmonie en respect is belangrijk.
Grootste bijensterfte
Wanneer de vraag dus komt bij choQola 'is het vegan?' daag ik hen uit... ik stel hen de vraag 'eet jij amandelen?' . Meestal antwoorden ze met ja. Want noten zijn belangrijk in een gezond vegan dieet. En dan komt de vraag 'weet jij of je amandelen uit Californië komen of bv Spanje?' Daar kunnen ze vaak niet op antwoorden. Maar feit is dat het overgrote deel van de verkoop van amandelen degenen zijn uit Californië, nl 80% van de wereldwijde productie. Dus de kans is zeer groot... Ze zien er ook allemaal hetzelfde uit en smaken redelijk oppervlakkig en zijn blijkbaar ook wat droger (dat weet ik van een Spaanse kenner).
En wil nu dat de kweek van amandelen zorgt voor de grootste bijensterfte ter wereld! Het is een immens grote monocultuur waar slechts een paar weken op het jaar bloesems bevrucht moeten worden, want voor de rest van het jaar is er niets te vinden. Met als gevolg dat er massa's bijenkasten worden getransporteerd vanuit heel Amerika naar deze gebieden.
Enerzijds sterven er door de transporten zeer veel bijen. Ook door de grote massa bijen die in hoge concentratie over deze gronden vliegen, maakt hen vatbaarder voor ziekten. Daarbij komt dat de bijen redelijk vroeg op het jaar moeten uitvliegen, nl in februari en maart. Daardoor zijn ze nog niet optimaal aangesterkt na de winter. En dan heb je anderzijds nog het gebruik van pesticides over de velden die de bijen zwaar belasten en verzwakken.
Een gemiddelde imker verliest 1 volk op 4. De helft van de bijen in Amerika worden gebruikt bij de amandel-bestuiving. En tot bijna de helft van de bijenpopulatie sterft bij deze bestuiving. Dat betekent een zware belasting op de bijen. De grote monocultuur van amandelen draagt dus bij tot de grootste bijensterfte ter wereld. Gemiddeld sterven 50 miljard bijen elk jaar.
Zwart-wit
Het hele vegan verhaal is dus niet zwart-wit. Het is natuurlijk positief dat een veganist dierenleed probeert te vermijden, maar soms moet je eerder wat 'grijs' door het leven gaan ipv het zwart-wit te bekijken, want je weet niet alles. Ik zou zelf eerder opteren om zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te leven maar zeker ook je lichaam gezond te voeden ipv een ongezondere keuze te maken omdat het misschien iets van dierenleed veroorzaakt. Men weet het niet altijd. Een amandel kan dus minder vegan zijn dan gedacht.
Zelfde verhaal met alle amandelen?
Hoe zit dat met andere amandelen? Vermits wij zelf een grond hebben in Spanje met amandelbomen, in een amandelstreek, hebben we wat meer inzicht in het Spaanse amandel-gegeven. De amandelstreek is minder eenzijdig dan de monocultuur in Californië. Er is andere vegetatie aanwezig zodat de bijen hun eigen weg kunnen gaan het ganse jaar door. De oogst gebeurt vaak door particulieren die op hun gronden amandelen hebben staan.
De echte professionele activiteit is sterk achteruit gegaan door de prijs-concurrentie van Californië. Particulieren brengen hun oogst binnen bij de plaatselijke coöperatieve. De amandel-coöperatieve bevindt zich zelfs in ons dorp. Een beetje verder is een bedrijf dat amandelen verwerkt, ook bio, en ook verschillende variëteiten. Zoals je op de foto hierboven kan zien, is er veel verschil in vorm van amandelen. Wanneer je een amandelplantage hebt, gaat er een hele wereld voor je open! Er bestaan zoveel verschillende smaken en vormen. Dag en nacht verschil met de eenheidsworst die in de winkel ligt :-)
Veel amandelgronden in Spanje liggen er momenteel verwaarloosd bij. Ik hoop dat dit verandert. Zelf heb ik op dit vlak mijn steentje bijgedragen om de amandeloogst in Spanje, die veel bij-vriendelijker is trouwens, weer tot leven te brengen.
Als de oogst en productie in dit land verhoogd zou worden, en weer meer marktaandeel zou kunnen krijgen tegenover de Californische variant, dan zouden we meer amandelen in de winkel kunnen krijgen zonder dat de bij er onder lijdt. En dan steun je weer de Spaanse bevolking die toch wat dichter bij ons (hart) ligt, en je zo net iets 'lokaler' koopt ipv bij het verre USA.
ChoQola en amandelen
ChoQola bevat een groot aandeel amandelen, en die komen gelukkig van Spanje... vegan amandelen :-) en met een beetje gezonde mineraalrijke dennenhoning. En daar zijn we trots op. We zijn misschien niet zwart-wit vegan, maar zoeken wel de betere kwaliteiten op om ook de harmonie met de natuur te respecteren... en misschien is dat zelfs nog beter. Misschien moeten we daar ook een nieuwe term voor vinden ;-) een 'bewuste' eter of 'harmony eter' of zoiets haha!
Laat reactie achter